Publicerad den 10 May 2023
Detta brev når er något senare än vanligt i månaden, och detta beror på en händelserik tid de senaste veckorna. I helgen var jag som guvernör i Distrikt 2400 bjuden till biskopen i Växjö stift för att tillsammans med representanter från flera andra organisationer diskutera vår gemensamma framtid och hur vi kan trygga världen för våra barn i framtiden. Och i måndags var jag i Falkenberg och kunde delta i firandet av Falkenbergsklubbens 75-årsjubileum. En hyllningsadress från Jennifer Jones överlämnades tillsammans med ett distriktsstandar till klubbpresidenten Gerd Andersson. Det blev ett mycket festligt arrangemang i Laxbutiken i en fullsatt lokal, sång och musik med Bo Weiland i spetsen som dagen till ära framförde en nyskriven sång, hurraropen skallade och vi kunde skåla klubben till i körvänligt bubbel. Avslutningsvis serverades, som sig bör, en läcker laxanrättning. Ett mycket lyckat firande av den jubilerande klubben! I April kunde vi också fira att Ljungby Rotaryklubb firade 75 år, och klubben uppvaktades då av vår AG Elisabeth Strokirk som överlämnade hyllningsadressen från Jennifer Jones.
 
                                                                      
 
Dessa två besök får mig också att tänka på att vi nu äntligen fått besked om att de 14 klubbarna i Kronoberg beviljats tillhöra det kommande distriktet 2395 (Skåne, Blekinge, södra Halland och nu Kronoberg), och vi avvaktar nu beslut inom kort att även klubbarna i Falkenbergs ansökan om att få tillhöra samma distrikt beviljas. Detta innebär i så fall att hela nuvarande 2400 kommer att tillsammans med hela nuvarande 2390 bilda det nya distriktet 2395 från och med 1 juli 2024! Mycket positivt och så glädjande att vårt distrikt i så fall inte behöver splittras upp!
 
                                                                      
 
Under maj månad är det flera klubbar som genomför aktiviteter som syftar till rent vatten och rena stränder. Det kan gälla vattenprojekt här i Sverige som globalt, det kan gälla strandstädardagar och engagemang i brunnar med dricksvatten i exempelvis Afrika.
 
                                                                          
 
Våren är också våroffensivens tid. Och flera klubbar har redan genomfört aktiviteter inom ramen för denna "blomsteroffensiv". Jag har fått rapporter om flera lyckade satsningar från klubbar inom hela distriktet, och flera planerade arrangemang kvarstår fram till guvernörsskiftet i slutet av juni. Bra jobbat av alla er som engagerat er i dessa aktiviteter till gagn för klubbarna, distriktet och Rotary!
 
                                                                                        
 
Kampen mot Polio går också vidare med full kraft, och nu har medlemsnålarna, "pinsen", till PPS (Polio Plus Society) kommit till distriktet. Så jag passar på att påminna er om denna möjlighet att bidra till Rotarys övergripande mål, att bli medlem i PPS och bidra med 100 kronor i månaden. All information och ansökningsformulär finns på vår hemsida i Club Runner!
 
Visste Du att Maj är månaden för ungdomstjänst. Hjälp Rotary att fortsätta att stödja den positiva förändring som genomförs av ungdomar och unga vuxna genom ledarutvecklingsaktiviteter och deras engagemang i samhälls- och internationella serviceprojekt. Och därför låter jag nu två företrädare för ungdomsverksamheten komma till tals i brevet. Dels Marinela Prodan som beskriver Rotaract och deras verksamhet, och dels Lindy Olofsson som berättar om ungdomsutbyte. Jag kan varmt rekommendera att ni fortsätter läsa vad Marinela och Lindy skriver, det gäller ungdomen och därmed vår och Rotarys framtid!
 
Nu önskar jag er alla en underbar vår, och när vi hörs av nästa gång lär sommaren på allvar ha kommit till vårt vackra Distrikt - Midnattsdistriktet!
 
Peter
 
                                                                                
 
Rotaract: Marinela Prodan
 
1 Maj idag och jag sitter i bilen på väg till Lund för att först ta emot studentsångarnas hyllning till våren på Universitets Platsen och sedan fullständiga kvällen med det ikoniska spexet Uarda.  
Vilken ära att få skriva till er men också vilket stort ansvar. Med mina 10 år som medlem i Rotaract Kristianstad och snart 4 år som rotarian i Kristianstad-Hammarshus RK hoppas jag kunna ge en bra beskrivning av vad Rotaract sysslar med. Personligen har jag genom Rotaract kommit in i det lokala samhället. Som läkare och precis nyanländ i Sverige var det mycket som jag upplevde som tungt, allt från språk, sjukvårdssystem, ensamhet. Tack vare Rotaract har jag vuxit som människa, engagerat mig i samhället och lärt mig massor. Vilken resa!
 
Rotaract står för Rotary in Action och första klubben i världen startade 1968 i North Carolina, USA. Det finns idag 10 698 kubbar i 180 länder med 203 298 medlemmar. I Sverige finns det 4 Rotaract klubbar och vår klubb är en av dem mest aktiva trots vårt blyga antal medlemmar, dvs 8 stycken. På Rotary.org står om Rotaract:’’Rotaract clubs bring together people ages 18 and older to exchange ideas with leaders in the community, develope leadership and proffesionell skills and have fun through service. In communities worldwide, Rotary and Rotaract members work side by side to take action trough service’’. 
Att samarbeta med Rotary ser vi som en självklarhet och här har vi konkreta exempel. Dels är vi engagerade i arbetsgrupper för tex Pitchkvällen (vgs nr.2/23 i Rotary Norden), Rotary Musikstipendium, vi ställer upp som volontärer (Tomteracet, Humlestafetten) men vi driver själva projekt, vårt  Köp En Extra, ett 8 år gammalt projekt, som för andra året i rad inspirerade till samarbete mellan andra föreningar som Rotary, Zonta, FN, Lions och olika lokala affärer: Ica Maxi, Coop och Willys, detta till förmån för Kristianstad Kvinnojour. 
 
Strukturen på våra möten och styrelsen liknar väldigt mycket Rotarys. Oftast träffas rotaractare på kvällstid varannan vecka och lyssnar på spännande föreläsningar och gör studiebesök. Vi i Rotaract Kristianstad vill ha det roligt och förutom allt engagemang i olika projekt, anordnar vi AW, har haft spelkväll där vi lottade ut biljetter till Linnea Henrikssons konsert i juni, har varit på VM handboll i januari och deltagit på Välgörenhetskonsert i Karlshamn och Guldjubel i Kristianstad. Vi har sett till att till dessa aktiviteter bjudit in unga vuxna, fram för allt uf-företagare och Douglas DiGregorio, en av de 2 utbytesstudenter i D2400. 
MEN bäst i år har det varit att anordna RIS (Rotaract i Sverige = årlig nationell konferens) tillsammans med Rotaract Sydligast (Rotary Distrikt 2390) i Malmö 14-16:e april och fira vårt eget 15 årsjubileum, 17:e april (54 anmälda gäster). Och lika ’’bäst’’ har det varit att vi har givits möjlighet att delta på RYLA, Nordact, Distriktskonferensen, REM x 2, (Rotaract European Meeting), PETS i Halmstad. Och vi avslutar med att delta i EUCO (European Convention) i Milano i maj. Att få möta alla dessa liksinade unga människor som har samma värderingar som vi och som delar samma typ av engagemang i samhället ger oss energi, styrka och vilja att fortsätta med det lokala engagemanget och jobba aktivt för att bli flera som vill lära känna Rotaract och Rotary. 
 
                                                                             
 
Jag måste passa på och tacka D2400 för allt stöd till RIS samt tackar vi för alla fina gåvor i samband vårt jubileum, särskilt bidraget på 5000 kr från Kristianstad-Hammarshus RK, som alltid tror på oss och stöttar oss. Bidraget kommer att användas till att stötta våra nya medlemmar (alla tar studenten i år) för att dessa ska kunna  delta på utbildningar och konferenser. Dessutom har vi erbjudit dessa nya medlemmar avgiftsfri medlemskap under 23/24. Så alla bidrag är extra välkomna. 
 
Som DRR (Distrikt Råd Representant) har jag tagit mig hela vägen till Halmstad och Växjö för att inspirera och kolla möjligheterna till att starta nya Rotaract klubbar på dessa ställen. Så fint bemötande jag fick och jag ser verkligen fram emot att återkomma och fortsätta inspirera. Och vad krävs egentligen för att starta Rotaract Klubb? Jo,intresserade rotarianer och nyfikna unga vuxna. Jag brukar säga att Rotaract existerar inte utan Rotary och troligtvis borde vi tänka på att en del av återväxt till Rotary nog kan komma från Rotaract. Som ni ser var det inte lätt att hålla mig kort i min beskrivning men det är så viktigt att betona att vi inte är endast en grupp festande ungdomar.  
 
                                                                              
Vi är People of Action och med rätt vägledning och uppmuntran kommer vi att kunna göra skillnad tillsammans med er. Jag lovar! Följ oss gärna på Fb och Instagram #rotaractkristianstad !  
Tack Peter, Lisbeth och alla fina rotarianer som tror på oss! Nyckel till givande samarbete har nog varit rak kommunikation och tillit till varandra.  
 
Rotaract-Rotary kramar från Marinela Prodan, 
Pastpresident & DRR, 22/23 Rotaract Kristianstad  
Kristianstad-Hammarshus RK 
District officer Team Ungdom D2400, 22/23 
 
                                                                    
 
Ungdomsutbyte: Lindy Olofsson

Att vara utbytesstudent!

Stiftelsen Rotary Ungdomsutbyte Sweden-Latvia har under året haft 5 styrelsemöten. 22/23 har vi haft 60 outbounds (ungdomar som vi har skickat till utlandet) och 53 inbounds (ungdomar som är här i Sverige på deras utbyte). Vi har haft 4 distriktsevent för utbytesstudenter, D2400 tillsammans med D2390 anordnade en fantastisk helg på Österlen där ungdomarna bland annat besökte Backåkra, Kåseberga, Löderups, Saltsjöbaden, Stenshuvud, Ystad, Simrishamn och Åhus! Vi deltog i en guidad tur på Absolut museum och även Kiviks musteri. Helt enkelt ett fantastiskt event! D2320 tillsammans med D2330 anordnade sitt event i Kiruna där ungdomarna fick uppleva Ishotell, norrsken och en hel del mer! D2390 står för årets sista Event 30-2juli i Skara Sommarland.

                                                                 

Så hur blir man utbytesstudent?

Först: Oftast börjar det med att en ungdom har hört om våra program och söker mer information på rotarystudent.se.

Här brukar de anmäla sig till en av våra infomöte.

Sen: Efter infomöte måste de kontakta en Rotaryklubb i deras område. Utan en sponsorklubb kan vi inte fortsätta med ansökan.

Därefter: Om en klubb kan tänka sig vara sponsorklubb, fyller de i en sponsoranmälan som skickas till DC (District Chair) och då påbörjar vi processen med ansökningen.

Familjen skickar in registreringsformuläret (som finns på hemsidan). Klubben skickar in Sponsoranmälan, Gaurentee Form (som också finns på hemsidan) och bokar in en första intervju med familjen. (formuläret skickas från DC till kontaktperson i klubben).

DC sköter all administration och databasen. När alla dokument är inkommna påbörjar vi placerings processen, därefter kan familjer börja boka biljetter, värdfamiljer får första kontakten med den inkommande studenten och snart är vår outbound redo att åka. Strax innan avresa har DC en utbildningsdag med värdfamiljer, outbounds och kontaktpersoner i klubben. Här passar DC på att dela ut Rotary Ungdomsutbyteskavaj till studenten.

                                                                                        

Backspegel på 22/23

Under pandemin har vi haft möjligthet att omstrukturera oss och hitta nya arbetssätt inom ungdomsverksamheten och i år blev året vi fick sätta de nya arbetsstrukturerna på prov. Efter en del utvärderingar har vi insett att kommunikationen fortfarande är ett problem och för att försäkra vår framtida certifiering behöver vi jobba ännu mer med hur vi kommunicerar inom distriktet.

Som DC är jag länken mellan Stiftelsen, Guvernör och klubbar. Om en klubb är intresserad av att veta mer om våra olika program är de alltid välkommen att ringa DC. DC har tillgång till utbildningsmaterial och flygblad och en del marknadsföringsmaterial.

Förutom kommunikationsproblem har vi i år upplevt ett enormt problem med att hitta värdfamiljer, tidigare har det varit obligatoriskt för familjer som skickar iväg en ungdom att ta emot en ungdom, så är inte fallet längre och det medför enorma problem. Konsekvensen blir att om vi inte hitta värdfamiljer så måste vi tyvärr avbryta en ansökan och neka utbyte.

Inför utbytesår 23/24 hade vi 7st sökande varav 3st fick nekas för att vi inte kunde hitta värdfamiljer

Jag vill därför passa på att ställa frågan till ALLA rotarianer i D2400 gammalt som ung!

Om ni kan tänka er att vara värdfamilj vänligen hör av er till mig på: lindy.olofsson@rotarystudent.se

                                                                                      

Vilka program har vi att erbjuda?

Ettårsutbyte är för dig som är 15-17 år och vill plugga utomlands under ett läsår och samtidigt bo i olika familjer. Ettårsutbytet innebär också att din familj i Sverige har möjlighet att ta emot en utländsk ungdom. Rotary står som garant för att utbytet ska bli bra bl.a. genom de lokala Rotaryklubbarna och deras särskilt utsedda kontaktpersoner.

Pris exklusive resan tur och retur: Europa 45 000 kr och övriga länder 55 000 kr. Du ansöker under hösten året innan. Senare ansökningar kan i vissa fall accepteras.

Sommarutbyte är för dig som är 15-18 år och som vill åka utomlands några sommarveckor. Likasinnade ungdomar matchas ihop för att bo lika länge hos varandras familjer i Sverige och utomlands och får på så sätt möjlighet att uppleva en ny kultur, träffa nya vänner och träna språk.

Pris exklusive resan tur och retur: 5 200 kr. Ansök i god tid före, dock senast den 15 februari 2023.

                                                                              

Sommarläger finns för dig som är 15-24 år och som vill delta på något av Rotarys läger runt om i olika länder. Välj mellan olika läger med teman som till exempel musik, sport och kultur.

Pris exklusive resan tur och retur: Vissa läger är kostnadsfria andra har en avgift som avgörs av den som arrangerar lägret.

Ansök i god tid före, dock senast den 15 mars 2023.

Georgiastipendiet efter avslutat gymnasium för ett års universitetsstudier i delstaten Georgia, USA. Stipendiet omfattar terminsavgifter, läromedel, kost och logi på campus samt ett mindre omkostnadsbidrag. Kostnad för resa, visum och försäkring tillkommer. Sökande ska vara 18-24 år när studieåret börjar den 1 augusti.

Ansökan senast den 15 augusti året innan, d.v.s. 15 augusti 2022 för läsåret 2023-2024.

Medlemmar i Rotary jobbar ideellt och därför är priserna låga.

En registreringsavgift tillkommer vid ansökan (ettårsutbyte 600 kr, sommarutbyte 300 kr, sommarläger 1000kr).

Viktiga länkar:

https://www.rotarystudent.se/

https://www.rotarystudent.se/information-ettarsutbyte

https://static1.squarespace.com/static/57ff34a9440243be9f2326bd/t/63f9dab7ea9cb600e6019fc8/1677318840481/Att+vara+v%C3%A4rdfamilj+2023-2024+o+2024+230203.pdf