Publicerad av Birgitta Rydztröm den 28 Nov 2021

Under distriktskonferensen i Ängelholm tidigare i höst passade vi på att få en pratstund med distriktets nya representant för Rotary Doctors, Annica Hansson Borg, Hässleholm Rotaryklubb. Av den pratstunden blev det en artikel. Den här! 

Foto: Birgitta Rydztröm

Det går inte för ett ögonblick att ta miste på den passion och det engagemang som Annica har för att förbättra hälso- och sjukvården för familjer på platser i världen som annars skulle stå utan. 

– Jag ser mig som en viktig ambassadör för Rotary Doctors och vill sprida information om allt gott arbete som görs i Kenya. Min målsättning är att nå ut till alla klubbar i distrikt 2400 och väcka ett engagemang för hur vi med ganska enkla medel tillsammans kan göra livet drägligare för andra människor och där vi vet att varje krona verkligen går fram och gör nytta.

När Annica inte är på plats i en jeeplinje utmed de skumpiga och milslånga kenyanska grusvägarna driver hon, sedan i våras, sitt eget företag där hon jobbar som konsult och rådgivare med livsmedelssäkerhet i fokus. Annica är utbildad kostekonom och kom med i Rotary 2014.

Tog chansen när Rotary Doctors firade 30 år
Året var 2018 och Annica tog chansen tillsammans med en klubbkamrat och sin man att åka till Kenya i samband med Rotary Doctors 30-årsjubileum. Det var en gruppresa som arrangerades med flera klubbar från Sverige.

– Att med egna ögon får uppleva hur Rotary Doctors arbetar med jeeplinjer, hälsoundervisning, men också se vatten- och latrinprojekt och mobila hälsokliniker var helt fantastiskt. Jag vill gärna åka fler gånger när pandemin är över. Under covid-19 pandemin har inga läkare eller tandläkare varit utskickade. Men under normala förhållanden reser ungefär 50 läkare årligen med Rotary Doctors för att tjänstgöra som allmänläkare. Sedan starten 1988 har 4 000 uppdrag gjorts av ungefär 1 000 läkare.

”Det var helt fantastiskt att på plats få se hur vi jobbar inom Rotary Doctors.”

 


Samtliga foton Annica Hansson Borg. Så här ser de täckta brunnarna ut i TransNzoja. 


Familj i väntan på den mobila vårdcentralen i Mumias. 

För dig som ännu inte bekantat dig med jeeplinjerna så är det läkare, tandläkare, sjuksköterskor och volontärer som jobbar enligt en stafettliknande modell med sex veckors arbete ute i mer avlägsna byar där det inte finns någon doktor. För att få detta att fungera är hjälp från lokalbefolkningen en förutsättning genom volontärer, inte sällan sjukvårdsutbildade. Det behövs dessutom översättare, vägvisare, chaufförer och inte minst hälsoinformatörer som fungerar som en kulturell brygga. De lokala volontärerna är till exempel med och registrerar patienter och hjälper till att översätta när läkaren eller tandläkaren träffar patienterna. De ställer också i ordning lokalen innan jeepteamet kommer.


De här två bilderna visar hur en mobil vårdcentral ser ut. Från en av de fattigare delarna av norra Kenya.
 

Många intryck som Annica vill dela:

Kenyanerna var vänligt vänliga, nyfikna och generösa när vi kom och hälsade på. De såg oss som gäster och ville veta vilka vi var och hur vi levde i Sverige. De tillhör olika stammar, men har det gemensamt att de är ett väldigt stolt folk som gärna bjuder in till samtal, diskussion och skratt. De vill lära sig av oss ex att bygga hållfasta brunnar och täcka källor för att effektivt minska diaréesjukdomar och därmed underlätta för befolkningen i byar i stället för att ägna dagen åt att hämta vatten. De vill kunna utbilda sig, ta jobb och kunna försörja familjen. Men vi har också mycket att lära av dem. De verkar mycket lyckligare än vi, generellt. De ser positivt på framtiden. De tar hand om varandra och hjälper varandra speciellt inom storfamiljen. Alla hjälps åt så att barnen kan gå i skolan så länge som möjligt. Det var överraskande fritt från skräp på grund av ett förbud mot plastpåsar.

Vi har hittills haft läkare på plats i de mobila klinikerna många år. Efter pandemin kommer detta att förändras och läkarna kommer att agera på sjukhusen i stället. De mobila jeeplinjerna kommer att drivas vidare av inhemska sjuksköterskor vilket är en stor framgång. De är viktigt att våra insatser leder till hjälp till självhjälp. Våra insatser måste vara genomtänkta, långsiktiga, osjälviska och bygga på ett uppriktigt samarbete och flexibilitet. De vill inte stå med mössan i hand och ta emot allmosor. De vill vara delaktiga i att bygga upp samhället och sitt land. Alla barn ville bli läkare eller lärare när vi frågade och det tyder ju på att man ser en framtid och en delaktighet i sin framtid.

Oväntade vänskaper

Vid ett stopp utanför Kitale i provinsen Rift Valley i distriktet TranNzoia träffade vi en man och hans familj. Han blev så glad att vi kom från Rotary Doctors och besökte hans by och ville titta på brunnen som han upplåtit sin mark till. Så när vi sett den bjöd han in hela gänget till sitt hus och deras enorma vardagsrum. Där berättade han anekdoter om sitt liv som lantbrukare och familjefader. Han var mycket stolt över sin familj, barn och barnbarn och kände sig nöjd med livet. Tv:n intog en central plats i rummet och stod på under vårt besök. Den drevs av solenergi och ett bilbatteri. Han erbjöd oss att komma på festdagen efter, då kunde han slakta en av sina getter till vår ära. Tyvärr hann vi inte med det i programmet. 


Den glada och generösa lantbrukarfamiljen utanför Kitale.


Annica tillsammans med barnbarnen Bill och Gates och deras mamma.

Alla vi i Rotary är säkert inte lika bekanta med Rotary Doctors som Annica. Men så här kan man beskriva det hela. Verksamhetens värdegrund vilar på ett stiftelseförordnande som rent juridiskt har namnet Stiftelsen Rotary Läkarbank och inkluderar Rotarys värdegrund. Stiftelsens uppdrag är att bedriva hjälpverksamhet bland behövande genom att bekosta läkarverksamhet bland fattiga och sjuka människor i låginkomstländer. Eftersom Rotary Doctors inte är en juridisk person i Kenya samarbetar Läkarbanken med en lokal ideell organisation, Community Nursing Services, som leds från Rotary Doctors kansli i Holsbybrunn.

”Många rotaryklubbar bidrar till Rotary Doctors olika projekt, vilket jag verkligen är glad och tacksam för.”

De flesta projekt är inriktade på att stödja byar så att de kan få rent vatten eller latriner, men det kan likaväl handla om utbildning av hälsovolontärer eller speciella hälsokampanjer.


40 000 vaccinationer blev det

Under verksamhetsåret 2020–2021 genomfördes 40 000 vaccinationer på de tre sjuksköterskeledda jeeplinjerna som organisationen ansvarar för i Endebess, Kwanza och North Pokot. Bland annat mot TBC, polio till nyfödda upp till 3 månader, mot mässling och röda hund. Även barnens vikt kontrolleras för att identifiera undernärda barn, mödravård ges till gravida kvinnor och preventivmedel prövas ut.

Intresserad att veta mer.
Kontakta Annica hanssonborg@yahoo.com eller prenumerera på Rotary Doctors månadsbrev. Lägg ett mejl till info@rotarydoctors.se

Annica tipsar om ett aktuellt klipp med överläkaren Anders Dybjer och generalsekreteraren för Rotary Doctors, Karin Håkansson, om läget under pandemin och vad man tänker om framtiden.

https://www.youtube.com/watch?v=bSGZnIdO8rk