Publicerad av Birgitta Rydztröm den 20 Dec 2021
Med över 180 sålda startkort, medverkan under skyltsöndagen, egen rubrik i lokaltidningen "Ingen jul utan tomterace" och över 120.000 kronor i insamlade pengar.
 
– Årets tomterace som genomförs av de fem klubbarna i Kristianstad med uppbackning av Rotaractklubben blev ett minst sagt lyckat event. Och kul att så många barnfamiljer var med, säger Gun Klevås, Kristianstad-Nova, en av många engagerade.  
Tomteracet har blivit ett härligt publikt evenemang där Rotary exponeras och visar vad vi gör. Alltså People of Action.
– Ta gärna rygg på Kristianstadmodellen eller ta kontakt med Gun om din klubb vill haka på inför nästa säsong, säger Birgitta Rydztröm, från kommunikationsgruppen i distriktet.
 
Tomteracet i Kristianstad
Under lördagen den 11 december genomfördes 2021 års upplaga av tomteracet. Då vimlar det av små och stora tomtar i stan och alla värms upp före start av Friskis& Svettis. 
Startkortet som man köper innan racet, innehåller tomtedräkt som visar vilken storlek du har, samt nummerlapp.
– Det gör att vi har bra koll på allt, säger Gun.
 
 
Sponsorsumman som enbart kommer från företag och privatpersoner går i år till Brottsofferjouren i Kristianstad respektive VISH "Våga I Samspel med Häst" (bilden) och End Polio Now. Därutöver skänkte handlarna sammanlagt över 40 vinster till ett värde på över 12 000 kronor. 
 
Tomterace har arrangerats under många år i olika klubbar i bland annat Holland och Lettland. I Sverige var det klubbarna i Kalmar som började och sedan hakade fler på, bland annat i Skänninge och Motala. 
I Kristianstad började två klubbar 2019, men nu är alltså alla fem med. Men det går inte att genomföra den här typen av större event utan att ha bra samarbetspartners som delar värderingarna. 
– Och det har vi verkligen i Kristianstad City, Kristianstadbladet och Arkitektkopia, säger Gun.